M10 - TERJEMAHAN RESEPI 1
NURUL RASYIDAH BINTI ROSMADI NURSYAFIKA BINTI RAPOL
(198182) (199783)
Chicken
Parmesan
My version of chicken parmesan is a little
different than what they do in the restaurants, with less sauce and a crispier
crust.
By Chef John
Prep:25 mins Cook:20 mins Additional:15
mins Total:1 hr Servings:4 Yield:4 servings |
Ingredients
⬜ 4 skinless,
boneless chicken breast halves
⬜ salt and
freshly ground black pepper to taste
⬜ 2 eggs
⬜ 1 cup panko
bread crumbs, or more as needed
⬜ ½ cup
grated Parmesan cheese
⬜ 2
tablespoons all-purpose flour, or more if needed
⬜ 1 cup olive
oil for frying
⬜ ½ cup
prepared tomato sauce
⬜ ¼ cup fresh
mozzarella, cut into small cubes
⬜ ¼ cup
chopped fresh basil
⬜ ½ cup
grated provolone cheese
⬜ ¼ cup
grated Parmesan cheese
⬜ 1
tablespoon olive oil
Directions
✔ Step
1
Preheat an oven to 450 degrees F (230
degrees C).
✔ Step
2
Place chicken breasts between two sheets
of heavy plastic (resealable freezer bags work well) on a solid, level surface.
Firmly pound chicken with the smooth side of a meat mallet to a thickness of
1/2-inch. Season chicken thoroughly with salt and pepper.
✔ Step
3
Beat eggs in a shallow bowl and set aside.
✔ Step
4
Mix bread crumbs and 1/2 cup Parmesan
cheese in a separate bowl, set aside.
✔ Step
5
Place flour in a sifter or strainer;
sprinkle over chicken breasts, evenly coating both sides.
✔ Step
6
Dip flour coated chicken breast in beaten
eggs. Transfer breast to breadcrumb mixture, pressing the crumbs into both
sides. Repeat for each breast. Set aside breaded chicken breasts for about 15
minutes.
✔ Step
7
Heat 1 cup olive oil in a large skillet on
medium-high heat until it begins to shimmer. Cook chicken until golden, about 2
minutes on each side. The chicken will finish cooking in the oven.
✔ Step
8
Place chicken in a baking dish and top
each breast with about 1/3 cup of tomato sauce. Layer each chicken breast with
equal amounts of mozzarella cheese, fresh basil, and provolone cheese. Sprinkle
1 to 2 tablespoons of Parmesan cheese on top and drizzle with 1 tablespoon
olive oil.
✔ Step
9
Bake in the preheated oven until cheese is
browned and bubbly, and chicken breasts are no longer pink in the center, 15 to
20 minutes. An instant-read thermometer inserted into the center should read at
least 165 degrees F (74 degrees C).
Cook's
Note:
Use high-quality prepared tomato sauce for
a better end result. You may substitute pesto or dried Italian herbs of your
choice for basil, or omit entirely. If using fresh mozzarella, cut it into
cubes instead of shredding it.
Nutrition
Facts
Per
Serving:
471 calories; protein 42.1g; carbohydrates
24.8g; fat 24.9g; cholesterol 186.7mg; sodium 840.3mg.
Ayam
Parmesan
Parmesan ayam versi saya
sedikit berbeza daripada yang disediakan di restoran, dengan kurang sos dan
kerak yang lebih rangup.
Oleh Chef John
Persediaan: 25 minit Masak: 20 minit Tambahan: 15 minit Jumlah: 1 jam Hidangan: 4 Hasil: 4 hidangan
|
Bahan-bahan
⬜ 4 bahagian dada ayam tanpa kulit dan
tulang
⬜ garam dan lada hitam yang baru digiling
secukup rasa
⬜ 2 biji telur
⬜1 cawan serbuk roti panko, atau lebih
mengikut keperluan
⬜ ½ cawan keju Parmesan parut
⬜ 2 sudu tepung serbaguna, atau lebih jika
diperlukan
⬜ 1 cawan minyak zaitun untuk menggoreng
⬜ ½ cawan sos tomato
⬜ ¼ cawan mozzarella segar, potong kiub
kecil
⬜ ¼ cawan basil segar yang dicincang
⬜ ½ cawan keju provolone parut
⬜ ¼ cawan keju Parmesan parut
⬜ 1 sudu besar minyak zaitun
Cara-cara
✔
Langkah 1
Panaskan oven pada suhu
450 darjah F (230 darjah C).
✔
Langkah 2
Letakkan dada ayam di
antara dua kepingan plastik berat (beg beku yang dapat ditutup semula boleh
digunakan) di permukaan yang rata dan padat. Tumbuk ayam dengan kuat dengan
bahagian halus palu daging hingga ketebalan 1/2 inci. Perasakan ayam dengan
garam dan lada.
✔
Langkah 3
Pukul telur dalam mangkuk
leper dan ketepikan.
✔Langkah
4
Campurkan serbuk roti dan
1/2 cawan keju Parmesan dalam mangkuk yang lain, kemudian ketepikannya.
✔
Langkah 5
Letakkan tepung ke dalam
ayak atau bakul berjaring; taburkan ke atas dada ayam, ratakan pada kedua-dua
belah bahagian.
✔
Langkah 6
Celupkan dada ayam
bersalut tepung ke dalam telur yang dipukul. Pindahkan dada ayam ke campuran
serbuk roti, ratakan serbuk roti ke kedua sisi dada ayam. Ulang semula proses
untuk dada ayam yang lain. Ketepikan dada ayam yang sudah disalut tepung roti
selama lebih kurang 15 minit.
✔
Langkah 7
Panaskan 1 cawan minyak
zaitun dalam kuali besar dengan api sederhana tinggi sehingga ia mula berkilau.
Masak ayam hingga keemasan, kira-kira 2 minit di setiap sisi. Ayam akan dimasak
sepenuhnya di dalam ketuhar.
✔
Langkah 8
Masukkan ayam ke dalam
loyang dan sapukan setiap dada ayam dengan kira-kira 1/3 cawan sos tomato.
Lapisi setiap dada ayam dengan jumlah keju mozzarella yang sama, basil segar,
dan keju provolone. Taburkan 1 hingga 2 sudu besar keju Parmesan di atas dan renjiskandengan
1 sudu minyak zaitun.
✔
Langkah 9
Bakar di dalam ketuhar
yang telah dipanaskan hingga keju keperangan dan bergelembung, dan dada ayam
tidak lagi berwarna merah jambu di tengahnya, 15 hingga 20 minit. Termometer
yang dimasukkan ke tengah hendaklah sekurang-kurangnya 165 darjah F (74 darjah
C).
Nota
Masakan:
Gunakan sos tomato yang
berkualiti tinggi untuk hasil masakan yang lebih baik. Anda boleh menggantikan basil
dengan pesto atau herba Itali kering pilihan anda atau tidak menggunakannya
langsung. Sekiranya menggunakan mozzarella segar, potong menjadi kiub dan
bukannya mencarikya.
Fakta
pemakanan
Setiap
satu hidangan:
471 kalori; protein 42.1g; karbohidrat 24.8g; lemak 24.9g; kolesterol 186.7mg; natrium 840.3mg.
Sumber:
https://www.allrecipes.com/recipe/223042/chicken-parmesan/
Kedatangan minggu 10:
No comments:
Post a Comment