Monday, December 28, 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(4)

                            M10 - TERJEMAHAN RESEPI 4

                            

 NURUL RASYIDAH BINTI ROSMADI             NURSYAFIKA BINTI RAPOL

                          (198182)                                                         (199783) 




Terrific Turkey Chili

Using some fresh and some canned ingredients, this chili is a snap to throw together and will keep you craving it for days. Chunky zucchini, fresh green onion, sour cream, and - what the heck - shredded Cheddar cheese, are sure to make this your favorite chili recipe. If you like beans in your chili, garbanzos right out of the can are great in this.

 

By big surprise

Prep: 15 mins

Cook: 55 mins

Total: 1 hr 10 mins

Servings: 6

Yield: 6 servings

 

Ingredients

3 tablespoons vegetable oil, divided

 

1 ½ pounds ground turkey

 

1 (1 ounce) package taco seasoning mix

 

1 teaspoon ground coriander

 

1 teaspoon dried oregano

 

1 teaspoon chili pepper flakes

 

2 tablespoons tomato paste

 

1 (14.5 ounce) can beef broth

 

1 (7 ounce) can salsa

 

1 (14.5 ounce) can crushed tomatoes, or coarsely chopped tomatoes packed in puree

 

1 (7 ounce) can chopped green chile peppers

 

1 medium onion, finely chopped

 

1 green bell pepper, diced

 

3 medium zucchini, halved lengthwise and sliced

 

1 bunch green onions, chopped

 

1 cup sour cream

 

1 cup shredded Cheddar cheese

 

 

Directions

Step 1

Heat 1 tablespoon of oil in a large stock pot over medium-high heat. Crumble turkey into the pot, stirring with a wooden spoon to break apart as much as possible. Season with taco seasoning mix, coriander, oregano, chili flakes, and tomato paste, and mix until meat is evenly coated with seasonings. Continue cooking, reducing heat if necessary, until turkey is well browned.

 

Step 2

Pour in beef broth, and simmer to reduce liquid slightly, about 5 minutes. Add salsa, tomatoes, and green chilies, and continue cooking at a moderate simmer for ten minutes. Adjust the thickness at any time you feel necessary by adding water.

 

Step 3

While chili is still cooking, heat one tablespoon of oil in a large skillet over medium-high heat. Cook onion and green bell pepper, stirring occasionally for 5 minutes, or until onion is translucent and bell pepper is lightly browned. Add onion and bell pepper to the chili, and continue cooking at a very low simmer.

 

Step 4

In the same skillet, heat the remaining tablespoon of oil over medium-high heat. Add the zucchini, and cook stirring occasionally, for 5 minutes, or until lightly browned. Add the zucchini to the chili, reduce heat, and continue cooking 15 minutes more. Again, adjust the consistency with water as needed.

 

Step 5

Ladle chili into serving bowls. Top with sour cream, green onion, and cheddar cheese, and serve.

 

Nutrition Facts

Per Serving:

506 calories; protein 34.7g; carbohydrates 24.1g; fat 31.9g; cholesterol 124.8mg; sodium 1521.4mg.

 

Ayam BelandaCili Pedas

Dengan menggunakan beberapa bahan segar dan beberapa bahan dalam tin, cili ini adalah makanan ringan yang terbaik dan akan membuatkan anda ingin makannya selama berhari-hari. Potongan zucchini,daun bawang segar, krim masam, dan keju Cheddar yang dicarik, pasti menjadikan ini resipi cili ini kegemaran anda. Sekiranya anda suka kacang dalam cili anda, garbanzos langsung dalam tin sangat sesuai untuk digunakan dalam resepi ini.

 

Oleh big surprise

Persediaan: 15 minit

Masak: 55 minit

Jumlah: 1 jam 10 minit

Hidangan: 6

Hasil: 6 hidangan

 

Bahan-bahan

3 sudu minyak sayuran, dibahagi

 

1 ½ paun ayam belanda cincang

 

1 (1 ons) bungkusan campuran perasa taco

 

1 sudu teh ketumbar

 

1 sudu teh oregano kering

 

1 sudu teh serbuk lada cili

 

2 sudu besar pes tomato

 

1 (14.5 auns) stok daging

 

1 (7 ons) tin salsa

 

1 (14.5 ons) tin tomato, hancurkan atau cincang kasar tomato yang dibungkus dalam puree

 

1 (7 ons) tin cili hijau dicincang

 

1 bawang sederhana, cincang halus

 

1 biji lada hijau, potong dadu

 

3 zucchini sederhana, dipotong separuh dan dihiris

 

1 ikat daun bawang, dicincang

 

1 cawan krim masam

 

1 cawan keju Cheddar yang telah diparut

 

 

Cara-cara

Langkah 1

Panaskan 1 sudu minyak dalam periuk besar di atas api sederhana tinggi. Hancurkan ayam belanda di dalam periuk, kacau dengan sudu kayu sehingga pecah sebanyak mungkin. Perasakan dengan campuran perasa taco, ketumbar, oregano, serbuk cili, dan pes tomato, dan campurkan sehingga ayam disalut dengan perasa. Teruskan memasak, perlahankan api jika perlu, sehingga ayam belanda berwarna coklat tua.

 

Langkah 2

Tuangkan stok daging, dan renehkan untuk mengurangkan sedikit air, kira-kira 5 minit. Masukkan salsa, tomato, dan cili hijau, dan teruskan memasak dengan api kecil selama sepuluh minit. Sesuaikan kepekatan pada bila-bila masa yang anda rasa perlu dengan menambahkan air.

 

Langkah 3

Semasa cili masih dimasak, panaskan satu sudu minyak dalam kuali besar di atas api sederhana tinggi. Masak bawang dan lada hijau, kacau sekali-sekala selama 5 minit, atau sehingga bawang lut dan lada belang berwarna keperangan. Masukkan bawang dan lada belang ke cili, dan terus memasak dengan api kecil.

 

Langkah 4

Dalam kuali yang sama, panaskan baki minyak di atas api sederhana tinggi. Masukkan zucchini, dan kacau sekali-sekala, selama 5 minit, atau hingga kecoklatan. Masukkan zucchini ke dalam cili, perlahankan api, dan teruskan memasak 15 minit lagi. Sekali lagi, sesuaikan konsistensi dengan air mengikut keperluan.

 

Langkah 5

Sendukkan cili ke dalam mangkuk. Letakkan krim masam, bawang hijau, dan keju cheddar di atas kemudian hidangkan.

 

Fakta pemakanan

Setiap satu hidangan:

506 kalori; protein 34.7g; karbohidrat 24.1g; lemak 31.9g; kolesterol 124.8mg; natrium 1521.4mg.



Sumber:

https://www.allrecipes.com/recipe/62763/terrific-turkey-chili/



Kedatangan minggu 10:


No comments:

Post a Comment