M10 - TERJEMAHAN RESEPI 4
NURUL RASYIDAH BINTI ROSMADI NURSYAFIKA BINTI RAPOL
(198182) (199783)
Terrific
Turkey Chili
Using some fresh and some canned
ingredients, this chili is a snap to throw together and will keep you craving
it for days. Chunky zucchini, fresh green onion, sour cream, and - what the
heck - shredded Cheddar cheese, are sure to make this your favorite chili
recipe. If you like beans in your chili, garbanzos right out of the can are
great in this.
By big surprise
Prep:
15
mins Cook:
55
mins Total:
1
hr 10 mins Servings:
6 Yield:
6
servings |
Ingredients
⬜ 3 tablespoons vegetable oil, divided
⬜ 1 ½ pounds ground turkey
⬜ 1 (1 ounce) package taco seasoning
mix
⬜ 1 teaspoon ground coriander
⬜ 1 teaspoon dried oregano
⬜ 1 teaspoon chili pepper flakes
⬜ 2 tablespoons tomato paste
⬜ 1 (14.5 ounce) can beef broth
⬜ 1 (7 ounce) can salsa
⬜ 1 (14.5 ounce) can crushed tomatoes,
or coarsely chopped tomatoes packed in puree
⬜ 1 (7 ounce) can chopped green chile
peppers
⬜ 1 medium onion, finely chopped
⬜ 1 green bell pepper, diced
⬜ 3 medium zucchini, halved lengthwise
and sliced
⬜ 1 bunch green onions, chopped
⬜ 1 cup sour cream
⬜ 1 cup shredded Cheddar cheese
Directions
✔ Step
1
Heat 1 tablespoon of oil in a large stock
pot over medium-high heat. Crumble turkey into the pot, stirring with a wooden
spoon to break apart as much as possible. Season with taco seasoning mix,
coriander, oregano, chili flakes, and tomato paste, and mix until meat is
evenly coated with seasonings. Continue cooking, reducing heat if necessary,
until turkey is well browned.
✔ Step
2
Pour in beef broth, and simmer to reduce
liquid slightly, about 5 minutes. Add salsa, tomatoes, and green chilies, and
continue cooking at a moderate simmer for ten minutes. Adjust the thickness at
any time you feel necessary by adding water.
✔ Step
3
While chili is still cooking, heat one
tablespoon of oil in a large skillet over medium-high heat. Cook onion and
green bell pepper, stirring occasionally for 5 minutes, or until onion is
translucent and bell pepper is lightly browned. Add onion and bell pepper to
the chili, and continue cooking at a very low simmer.
✔ Step
4
In the same skillet, heat the remaining
tablespoon of oil over medium-high heat. Add the zucchini, and cook stirring
occasionally, for 5 minutes, or until lightly browned. Add the zucchini to the
chili, reduce heat, and continue cooking 15 minutes more. Again, adjust the
consistency with water as needed.
✔ Step
5
Ladle chili into serving bowls. Top with
sour cream, green onion, and cheddar cheese, and serve.
Nutrition
Facts
Per
Serving:
506 calories; protein 34.7g; carbohydrates
24.1g; fat 31.9g; cholesterol 124.8mg; sodium 1521.4mg.
Ayam
BelandaCili Pedas
Dengan menggunakan beberapa bahan segar
dan beberapa bahan dalam tin, cili ini adalah makanan ringan yang terbaik dan
akan membuatkan anda ingin makannya selama berhari-hari. Potongan zucchini,daun
bawang segar, krim masam, dan keju Cheddar yang dicarik, pasti menjadikan ini
resipi cili ini kegemaran anda. Sekiranya anda suka kacang dalam cili anda,
garbanzos langsung dalam tin sangat sesuai untuk digunakan dalam resepi ini.
Oleh big
surprise
Persediaan:
15 minit Masak:
55 minit Jumlah:
1 jam 10 minit Hidangan:
6 Hasil:
6 hidangan |
Bahan-bahan
⬜
3 sudu minyak sayuran, dibahagi
⬜1
½ paun ayam belanda cincang
⬜1
(1 ons) bungkusan campuran perasa taco
⬜
1 sudu teh ketumbar
⬜
1 sudu teh oregano kering
⬜
1 sudu teh serbuk lada cili
⬜
2 sudu besar pes tomato
⬜
1 (14.5 auns) stok daging
⬜
1 (7 ons) tin salsa
⬜
1 (14.5 ons) tin tomato, hancurkan atau cincang kasar tomato yang dibungkus
dalam puree
⬜
1 (7 ons) tin cili hijau dicincang
⬜
1 bawang sederhana, cincang halus
⬜
1 biji lada hijau, potong dadu
⬜
3 zucchini sederhana, dipotong separuh dan dihiris
⬜
1 ikat daun bawang, dicincang
⬜
1 cawan krim masam
⬜
1 cawan keju Cheddar yang telah diparut
Cara-cara
✔
Langkah 1
Panaskan 1 sudu minyak dalam periuk besar
di atas api sederhana tinggi. Hancurkan ayam belanda di dalam periuk, kacau
dengan sudu kayu sehingga pecah sebanyak mungkin. Perasakan dengan campuran
perasa taco, ketumbar, oregano, serbuk cili, dan pes tomato, dan campurkan
sehingga ayam disalut dengan perasa. Teruskan memasak, perlahankan api jika
perlu, sehingga ayam belanda berwarna coklat tua.
✔
Langkah 2
Tuangkan stok daging, dan renehkan untuk
mengurangkan sedikit air, kira-kira 5 minit. Masukkan salsa, tomato, dan cili
hijau, dan teruskan memasak dengan api kecil selama sepuluh minit. Sesuaikan
kepekatan pada bila-bila masa yang anda rasa perlu dengan menambahkan air.
✔
Langkah 3
Semasa cili masih dimasak, panaskan satu
sudu minyak dalam kuali besar di atas api sederhana tinggi. Masak bawang dan
lada hijau, kacau sekali-sekala selama 5 minit, atau sehingga bawang lut dan
lada belang berwarna keperangan. Masukkan bawang dan lada belang ke cili, dan
terus memasak dengan api kecil.
✔
Langkah 4
Dalam kuali yang sama, panaskan baki
minyak di atas api sederhana tinggi. Masukkan zucchini, dan kacau
sekali-sekala, selama 5 minit, atau hingga kecoklatan. Masukkan zucchini ke dalam
cili, perlahankan api, dan teruskan memasak 15 minit lagi. Sekali lagi,
sesuaikan konsistensi dengan air mengikut keperluan.
✔
Langkah 5
Sendukkan cili ke dalam mangkuk. Letakkan krim
masam, bawang hijau, dan keju cheddar di atas kemudian hidangkan.
Fakta
pemakanan
Setiap
satu hidangan:
506 kalori; protein 34.7g; karbohidrat
24.1g; lemak 31.9g; kolesterol 124.8mg; natrium 1521.4mg.
Sumber:
https://www.allrecipes.com/recipe/62763/terrific-turkey-chili/
Kedatangan minggu 10:
No comments:
Post a Comment