Monday, December 28, 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(3)

  M10 - TERJEMAHAN RESEPI 3

                            

 NURUL RASYIDAH BINTI ROSMADI             NURSYAFIKA BINTI RAPOL

                          (198182)                                                         (199783) 





Elegant Beef Stroganoff

This recipe is easy to make and makes an elegant-looking meal that anyone would be proud to offer to guests. This is one of the favorite dinners for my family. It can be easily increased to serve more people with a little increase in prep time.

 

By judy2304

Prep: 15 mins

Cook: 1 hr 15 mins

Additional: 15 mins

Total: 1 hr 45 mins

Servings: 6

Yield: 6 servings

 

Ingredients

2 pounds sirloin steak, pounded to 1/4-inch thickness and cut into 1 x 1 1/2-inch strips

 

½ cup red wine

 

¼ cup all-purpose flour

 

1 teaspoon salt

 

1 teaspoon paprika

 

½ teaspoon ground black pepper

 

¼ cup butter

 

1 small onion, diced

 

3 cloves garlic, minced

 

2 cups canned sliced mushrooms

 

1 (10 ounce) can beef broth

 

½ cup water

 

1 tablespoon Worcestershire sauce

 

2 teaspoons red pepper flakes

 

1 teaspoon prepared yellow mustard

 

⅓ cup cream cheese

 

⅓ cup sour cream

 

2 cups hot cooked noodles

 

Directions

Step 1

Mix steak and red wine together in a bowl; set aside to marinate for 15 to 30 minutes.

 

Step 2

Combine flour, salt, paprika, and black pepper together in a resealable plastic bag. Remove steak from marinade, reserving red wine for later use; add steak to flour mixture and shake to coat.

 

Step 3

Melt butter in a large skillet over medium-high heat; cook and stir steak, onion, and garlic until steak is browned and onion is softened and translucent, 10 to 15 minutes.

 

Step 4

Stir mushrooms, beef broth, water, reserved red wine marinade, Worcestershire sauce, red pepper flakes, and mustard into steak mixture until well mixed; bring to a boil. Reduce heat, cover skillet, and simmer until steak is very tender, about 1 hour.

 

Step 5

Stir cream cheese and sour cream into steak mixture; cook and stir until warmed, 2 to 3 minutes. Serve over cooked noodles.

 

Cook's Notes:

Nut oils can be substituted for butter.

 

Can be prepared up to a day ahead and refrigerated before adding the sour cream and cream cheese. Then reheat slowly before adding the last two ingredients.

 

Substitute 1 1/3 cups beef stock for the canned beef broth if desired. Dijon mustard can be used instead of prepared mustard.

 

Nutrition Facts

Per Serving:

470 calories; protein 32.6g; carbohydrates 24.5g; fat 25.2g; cholesterol 120.9mg; sodium 959.5mg.

 

Daging Stroganoff yang elegan

Resipi ini mudah dibuat dan membuat hidangan elegan yang pasti akan membuatkan kita bangga untuk hidangkannya kepada tetamu. Ini adalah salah satu makan malam kegemaran keluarga saya. Ia dapat disediakan dengan mudah untuk lebih banyak orang dengan waktu persiapan yang singkat

 

Oleh judy2304

Persediaan: 15 minit

Masak: 1 jam 15 minit

Tambahan: 15 minit

Jumlah: 1 jam 45 minit

Hidangan: 6

Hasil: 6 hidangan

 

Bahan-bahan

2 paunstik sirloin, dipotong dengan ketebalan 1/4 inci dan potong jalur 1 x 1 1/2 inci

 

½ cawan wain merah

 

¼ cawan tepung serbaguna

 

1 sudu teh garam

 

1 sudu teh paprika

 

½ sudu lada hitam digiling

 

¼ cawan mentega

 

1 biji bawang kecil, potong dadu

 

3 ulas bawang putih, cincang

 

2 cawan cendawan dalam tin dihiris

 

1 (10 auns) boleh menjadi stok daging

 

½ cawan air

 

1 sudu besar sos Worcestershire

 

2 sudu teh serbuk lada merah

1 sudu teh mustard kuning yang disediakan

 

⅓ cawan krim keju

 

⅓ cawan krim masam

 

2 cawan mee dimasak

 

 

Cara-cara

Langkah 1

Campurkan daging dan wain merah dalam mangkuk; ketepikan untuk perap selama 15 hingga 30 minit.

 

Langkah 2

Satukan tepung, garam, paprika, dan lada hitam bersama-sama dalam beg plastik yang boleh ditutup semula. Keluarkan daging dari perapan, simpan wain merah untuk digunakan kemudian; masukkan daging ke dalam campuran tepung dan goncangkan hingga daging dilaputi.

 

Langkah 3

Cairkan mentega dalam kuali besar di atas api sederhana tinggi; masak dan tumis daging, bawang merah, dan bawang putih sehingga daging berwarna coklat dan bawang lembut dan lut, 10 hingga 15 minit.

 

Langkah 4

Kacau cendawan, stok daging, air, perapan wain merah, sos Worcestershire, serbuk lada merah, dan mustard ke dalam campuran daging sehingga sebati; didihkan. Perlahankan api, tutup kuali, dan reneh sehingga daging sangat lembut, kira-kira 1 jam.

 

Langkah 5

Kacau krim keju dan krim masam ke dalam campuran stik; masak dan kacau hingga suam, 2 hingga 3 minit. Hidangkan mee yang telah dimasak.

 

Nota Masakan:

Minyak kacang boleh diganti dengan mentega.

 

Boleh disediakan sehari sebelum dan didinginkan sebelum dinambahkan dengan krim masam dan krim keju. Kemudian panaskan semula perlahan-lahan sebelum menambah dua bahan terakhir.

 

Ganti 1 1/3 cawan stok daging untuk stok daging dalam tin jika mahu. Mustard Dijon boleh digunakan sebagai ganti mustard yang disiapkan.

 

Fakta pemakanan

Setiap satu hidangan:

470 kalori; protein 32.6g; karbohidrat 24.5g; lemak 25.2g; kolesterol 120.9mg; natrium 959.5mg. 


Sumber:

https://www.allrecipes.com/recipe/236433/elegant-beef-stroganoff/



Kedatangan minggu 10:


No comments:

Post a Comment