M10 - TERJEMAHAN RESEPI 3
NURUL RASYIDAH BINTI ROSMADI NURSYAFIKA BINTI RAPOL
(198182) (199783)
Elegant
Beef Stroganoff
This recipe is easy to make and makes an
elegant-looking meal that anyone would be proud to offer to guests. This is one
of the favorite dinners for my family. It can be easily increased to serve more
people with a little increase in prep time.
By judy2304
Prep:
15
mins Cook:
1
hr 15 mins Additional:
15
mins Total:
1
hr 45 mins Servings:
6 Yield:
6
servings |
Ingredients
⬜ 2 pounds sirloin steak, pounded to
1/4-inch thickness and cut into 1 x 1 1/2-inch strips
⬜ ½ cup red wine
⬜ ¼ cup all-purpose flour
⬜ 1 teaspoon salt
⬜ 1 teaspoon paprika
⬜ ½ teaspoon ground black pepper
⬜ ¼ cup butter
⬜ 1 small onion, diced
⬜ 3 cloves garlic, minced
⬜ 2 cups canned sliced mushrooms
⬜ 1 (10 ounce) can beef broth
⬜ ½ cup water
⬜ 1 tablespoon Worcestershire sauce
⬜ 2 teaspoons red pepper flakes
⬜ 1 teaspoon prepared yellow mustard
⬜ ⅓ cup cream cheese
⬜ ⅓ cup sour cream
⬜ 2 cups hot cooked noodles
Directions
✔ Step
1
Mix steak and red wine together in a bowl;
set aside to marinate for 15 to 30 minutes.
✔ Step
2
Combine flour, salt, paprika, and black
pepper together in a resealable plastic bag. Remove steak from marinade,
reserving red wine for later use; add steak to flour mixture and shake to coat.
✔ Step
3
Melt butter in a large skillet over
medium-high heat; cook and stir steak, onion, and garlic until steak is browned
and onion is softened and translucent, 10 to 15 minutes.
✔ Step
4
Stir mushrooms, beef broth, water,
reserved red wine marinade, Worcestershire sauce, red pepper flakes, and
mustard into steak mixture until well mixed; bring to a boil. Reduce heat,
cover skillet, and simmer until steak is very tender, about 1 hour.
✔ Step
5
Stir cream cheese and sour cream into
steak mixture; cook and stir until warmed, 2 to 3 minutes. Serve over cooked
noodles.
Cook's
Notes:
Nut oils can be substituted for butter.
Can be prepared up to a day ahead and
refrigerated before adding the sour cream and cream cheese. Then reheat slowly
before adding the last two ingredients.
Substitute 1 1/3 cups beef stock for the
canned beef broth if desired. Dijon mustard can be used instead of prepared
mustard.
Nutrition
Facts
Per
Serving:
470 calories; protein 32.6g; carbohydrates
24.5g; fat 25.2g; cholesterol 120.9mg; sodium 959.5mg.
Daging
Stroganoff yang elegan
Resipi ini mudah dibuat dan membuat
hidangan elegan yang pasti akan membuatkan kita bangga untuk hidangkannya
kepada tetamu. Ini adalah salah satu makan malam kegemaran keluarga saya. Ia
dapat disediakan dengan mudah untuk lebih banyak orang dengan waktu persiapan
yang singkat
Oleh judy2304
Persediaan:
15 minit Masak:
1 jam 15 minit Tambahan:
15 minit Jumlah:
1 jam 45 minit Hidangan:
6 Hasil:
6 hidangan |
Bahan-bahan
⬜2
paunstik sirloin, dipotong dengan ketebalan 1/4 inci dan potong jalur 1 x 1 1/2
inci
⬜
½ cawan wain merah
⬜
¼ cawan tepung serbaguna
⬜
1 sudu teh garam
⬜1
sudu teh paprika
⬜
½ sudu lada hitam digiling
⬜
¼ cawan mentega
⬜
1 biji bawang kecil, potong dadu
⬜
3 ulas bawang putih, cincang
⬜
2 cawan cendawan dalam tin dihiris
⬜
1 (10 auns) boleh menjadi stok daging
⬜½
cawan air
⬜
1 sudu besar sos Worcestershire
⬜
2 sudu teh serbuk lada merah
⬜
1 sudu teh mustard kuning yang disediakan
⬜
⅓ cawan krim keju
⬜⅓
cawan krim masam
⬜
2 cawan mee dimasak
Cara-cara
✔
Langkah 1
Campurkan daging dan wain merah dalam
mangkuk; ketepikan untuk perap selama 15 hingga 30 minit.
✔
Langkah 2
Satukan tepung, garam, paprika, dan lada
hitam bersama-sama dalam beg plastik yang boleh ditutup semula. Keluarkan
daging dari perapan, simpan wain merah untuk digunakan kemudian; masukkan
daging ke dalam campuran tepung dan goncangkan hingga daging dilaputi.
✔
Langkah 3
Cairkan mentega dalam kuali besar di atas
api sederhana tinggi; masak dan tumis daging, bawang merah, dan bawang putih
sehingga daging berwarna coklat dan bawang lembut dan lut, 10 hingga 15 minit.
✔
Langkah 4
Kacau cendawan, stok daging, air, perapan
wain merah, sos Worcestershire, serbuk lada merah, dan mustard ke dalam
campuran daging sehingga sebati; didihkan. Perlahankan api, tutup kuali, dan
reneh sehingga daging sangat lembut, kira-kira 1 jam.
✔
Langkah 5
Kacau krim keju dan krim masam ke dalam
campuran stik; masak dan kacau hingga suam, 2 hingga 3 minit. Hidangkan mee
yang telah dimasak.
Nota
Masakan:
Minyak kacang boleh diganti dengan
mentega.
Boleh disediakan sehari sebelum dan
didinginkan sebelum dinambahkan dengan krim masam dan krim keju. Kemudian
panaskan semula perlahan-lahan sebelum menambah dua bahan terakhir.
Ganti 1 1/3 cawan stok daging untuk stok
daging dalam tin jika mahu. Mustard Dijon boleh digunakan sebagai ganti mustard
yang disiapkan.
Fakta
pemakanan
Setiap
satu hidangan:
470 kalori; protein 32.6g; karbohidrat
24.5g; lemak 25.2g; kolesterol 120.9mg; natrium 959.5mg.
Sumber:
https://www.allrecipes.com/recipe/236433/elegant-beef-stroganoff/
Kedatangan minggu 10:
No comments:
Post a Comment