M10 - TERJEMAHAN RESEPI 2
NURUL RASYIDAH BINTI ROSMADI NURSYAFIKA BINTI RAPOL
(198182) (199783)
Crispy
Garlic Breadcrumb Chicken
While not identical to a pan-fried,
breaded cutlet, if you want to eat tender, flavorful chicken with lots of
crispy, crunchy bits, then this significantly less-messy method is for you. One
of the keys to this technique is to use panko breadcrumbs, which are much
larger and more jagged than regular, fine breadcrumbs. This method also allows
us to introduce some additional flavor, and moisture, thanks to the 'glue' we
use to attach the crumbs.
By Chef John
Prep:15
mins Cook:20
mins Total:35
mins Servings:2 Yield:
2 large chicken breasts |
Ingredients
⬜ 2 large skinless,
boneless chicken breasts
⬜ salt and freshly ground black pepper
to taste
⬜ cayenne pepper to taste
⬜ 1 tablespoon olive oil
For
the Garlic Breadcrumbs:
⬜ 3 tablespoons unsalted butter
⬜ ½ cup panko bread crumbs
⬜ 3 cloves garlic, finely crushed
⬜ 1 tablespoon finely chopped Italian
parsley
⬜ 2 tablespoons grated
Parmigiano-Reggiano cheese
For
the 'Glue':
⬜ 1 tablespoon mayonnaise
⬜ 1 teaspoon balsamic vinegar
⬜ 1 ½ teaspoons Dijon mustard
⬜ ¼ cup chicken broth
For
the Optional Pan Sauce:
⬜ ⅓ cup chicken broth
⬜ 1 lemon, juiced
⬜ 1 teaspoon balsamic vinegar
⬜ salt and freshly ground black pepper
to taste
Directions
✔ Step
1
Preheat the oven to 450 degrees F (230
degrees C).
✔ Step
2
Season chicken breasts on both sides with
salt, black pepper, and cayenne.
✔ Step
3
Heat olive oil in an oven-safe skillet
over high heat. Add chicken breasts. Sear, untouched, until bottoms release
from the pan, about 2 minutes. Flip and cook for 2 minutes more.
✔ Step
4
Reduce heat to medium-low. Add butter and
let melt. Add panko bread crumbs. Cook and stir until breadcrumbs start to turn
golden, 2 to 3 minutes. Stir in garlic and cook until fragrant, about 1 minute.
Turn off heat and add parsley and Parmigiano-Reggiano. Set breading aside.
✔ Step
5
Combine mayonnaise, balsamic vinegar, and
Dijon mustard in a small bowl. Spread 'glue' over the top and sides of the
chicken breasts. Spoon over the the breadcrumb mixture. Use a spatula to
transfer chicken breasts back to the skillet. Pour chicken broth around the
chicken.
✔ Step
6
Bake in the preheated oven until no longer
pink in the center, 10 to 12 minutes. An instant-read thermometer inserted into
the chicken should read at least 165 degrees F (74 degrees C). Transfer chicken
to a plate and let rest while you make the pan sauce.
✔ Step
7
Pour chicken broth and lemon juice into
the pan. Bring to a boil over high heat and add balsamic vinegar. Boil until sauce
is reduced, about 2 minutes. Strain sauce and spoon around chicken.
Chef's
Notes:
If you can't find panko, you can easily
make you own breadcrumbs. Just pulse chunks of stale white bread in a food
processor until coarsely ground, and then spread out on a baking sheet, and
place in a 275 degree F (135 degree C) oven until they are dried and crispy.
Customize the 'glue' with any herbs or
spices you like.
Nutrition
Facts
Per
Serving:
634 calories; protein 53.5g; carbohydrates
28.5g; fat 37.6g; cholesterol 183.8mg; sodium 955.5mg.
Ayam
Garing dengan Serbuk Roti Bawang Putih
Walaupun tidak sama dengan potongan roti
goreng, roti bakar, jika anda ingin makan ayam lembut dan berperisa dengan
banyak kepingan renyah, rangup, maka kaedah ini sangat sesuai untuk anda. Salah
satu kunci untuk teknik ini adalah menggunakan serbuk roti panko, yang jauh
lebih besar dan lebih bergerigi daripada serbuk roti halus biasa. Kaedah ini
juga membuatkan kita memperkenalkan beberapa rasa tambahan, dan kelembapan, berkat
'pelekat' yang kita gunakan untuk melekatkan serbuk.
Oleh Chef John
Persediaan:
15 minit Masak:
20 minit Jumlah:
35 minit Hidangan:
2 Hasil:
2 dada ayam besar |
Bahan-bahan
⬜
2 dada ayam tanpa kulit dan tulang yang besar
⬜
garam dan lada hitam yang baru digiling secukup rasa
⬜lada
cayenne secukup rasa
⬜
1 sudu besar minyak zaitun
Untuk
serbuk roti bawang putih:
⬜
3 sudu besar mentega tanpa garam
⬜½
cawan serbuk roti panko
⬜
3 ulas bawang putih, dihancurkan halus
⬜
1 sudu besar pasli Itali dicincang halus
⬜
2 sudu besar keju Parmigiano-Reggiano diparut
Untuk
'pelekat':
⬜ 1 sudu besar mayonis
⬜
1 sudu teh cuka balsamic
⬜
1 ½ sudu teh mustard Dijon
⬜
¼ cawan stok ayam
Untuk
Sos Pan Pilihan:
⬜
⅓ cawan stok ayam
⬜
1 lemon, diperah
⬜
1 sudu teh cuka balsamic
⬜
garam dan lada hitam yang baru digiling secukup rasa
Cara-cara
✔
Langkah 1
Panaskan ketuhar hingga 450 darjah F (230
darjah C).
✔
Langkah 2
Perasakan dada ayam di kedua sisi dengan
garam, lada hitam, dan cayenne.
✔
Langkah 3
Panaskan minyak zaitun dalam kuali yang
boleh digunakan dalam ketuhar di atas api yang tinggi. Masukkan dada ayam.
Biarkan masak, tidak disentuh, hingga bahagian bawah tidak melekat di kuali,
kira-kira 2 minit. Terbalikkan dan masak selama 2 minit lagi.
✔
Langkah 4
Perlahankan api hingga sederhana rendah.
Masukkan mentega dan biarkan cair. Masukkan serbuk roti panko. Masak dan kacau
sehingga serbuk roti mula bertukar keemasan, 2 hingga 3 minit. Tumis bawang
putih dan masak hingga wangi, lebih kurang 1 minit. Matikan api dan masukkan
parsley dan Parmigiano-Reggiano. Ketepikannya.
✔
Langkah 5
Satukan mayonis, cuka balsamic, dan
mustard Dijon dalam mangkuk kecil. Sapukan 'pelekat' di bahagian atas dan sisi
dada ayam. Sudukan ke atas campuran serbuk roti. Gunakan spatula untuk
memindahkan dada ayam kembali ke kuali. Tuangkan kuah ayam di sekitar ayam.
✔
Langkah 6
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan
sehingga tidak lagi berwarna merah jambu di tengahnya, 10 hingga 12 minit.
Termometer yang dimasukkan ke dalam ayam hendaklah membaca sekurang-kurangnya
165 darjah F (74 darjah C). Pindahkan ayam ke pinggan dan biarkan rehat semasa
anda membuat sos.
✔
Langkah 7
Tuangkan stok ayam dan jus lemon ke dalam kuali.
Didihkan dengan api besar dan masukkan cuka balsamic. Didihkan sehingga sos
berkurang, kira-kira 2 minit. Tapis sos dan tuang di sekitar ayam.
Nota
Chef:
Sekiranya anda tidak dapat mencari panko,
anda boleh menjadikan serbuk roti anda sendiri dengan mudah. Masukkan sekeping
roti putih dalam pemproses makanan hingga kasar, dan kemudian ratakan di atas
loyang, dan letakkan di dalam oven 275 darjah F (135 darjah C) sehingga kering
dan garing.
Sesuaikan 'pelekat' dengan ramuan atau
rempah yang anda suka.
Fakta
pemakanan
Setiap
satu hidangan:
634 kalori; protein 53.5g; karbohidrat
28.5g; lemak 37.6g; kolesterol 183.8mg; natrium 955.5mg.
Sumber:
https://www.allrecipes.com/recipe/269059/crispy-garlic-breadcrumb-chicken/
Kedatangan minggu 10:
No comments:
Post a Comment